Zašto je važno imati logotip?

Pravi logo govori sve bez izgovorene riječi. Podrazumijeva osjećaje povjerenja, ponosa, izvrsnosti i integriteta. Prenosi niz vrlina i skup vrijednosti bez stranica teksta i tima copywritera. Izaziva osjećaj povezanosti između robne marke i potrošača. Uspostavlja vezu između tvrtke i njezine zajednice obožavatelja, prijatelja, kritičara, saveznika i prvaka.

Pravi logotip djeluje kao simbol uspjeha i predanosti. To je ispunjenje partnerstva između vlasnika tvrtke i grafičkog dizajnera, čija je suradnja čin komunikacije, a čiji je konačni dizajn rezultat razgovora o tome što logo treba činiti.

Kod logotipa se ne radi samo o tome kako izgleda, već i o tome kako privlači pozornost trenutnih i potencijalnih potrošača.

Vrlo je moguće imati stila bez značajnog budžeta. Najbolji način za prenošenje osjećaja za stil je pronaći — i doraditi — postojeći simbol koji najbolje predstavlja ono što tvrtka radi. Kao što poslovica kaže, oblik slijedi funkciju. Pridržavajte se tog pravila i uštedjet ćete vrijeme i novac.

Polazeći od poznatog, vjerujem da vlasnik tvrtke može pronaći sliku koja najbolje odgovara njegovoj ili njezinoj djelatnosti. Uzmimo, na primjer, cvjećara koji koristi ružu kao svoj logo. Cvijet odgovara onome što on radi: to može biti jedno od cvijeća koje uključuje u svoje aranžmane ili koje prodaje samo po sebi.

Ako je logotip više nejasan nego dostupan, ako je više neproziran nego očit, ako je više zagonetan nego koherentan, ako je više problematičan nego precizan – vlasnik tvrtke ne bi se trebao truditi shvatiti da potrošači krivo razumiju njihov logotip. Pitajte svoje suradnike razumiju li vaš logotip, jer svako kašnjenje s njihove strane znači jednu od dvije stvari: ili ga ne “shvaćaju” ili ga ne preferiraju, iako se možda boje to reći.

Drugim riječima, nemojte žrtvovati trgovinu radi umjetnosti. Ne dopustite da otmjeni dizajn koji ne odražava vašu poruku diktira kako ćete se ponašati. Ne dopustite da dizajn odvrati pažnju potrošača, u slučaju da je vaš logotip pretežak za dešifriranje ili previše sumnjiv za opis.

Za usporedbu, pravi logotip može potaknuti lojalnost i usaditi ljubav prema učinkovitom dizajnu. Pažljivo odaberite svoj logotip kako bi vaš posao mogao napredovati i profitirati.