Google AdWords platforma – što je i kako radi?

Google AdWords platforma za internetsko oglašavanje koja se plaća po kliku te omogućuje oglašivačima da prikažu svoje oglase na Googleovoj stranici s rezultatima tražilice. Na temelju ključnih riječi koje žele ciljati, tvrtke plaćaju da bi njihovi oglasi bili rangirani na vrhu stranice s rezultatima pretraživanja. Budući da platforma radi na oglašavanju s plaćanjem po kliku (PPC), morate platiti samo kada posjetitelj klikne na vaš oglas.

Što je Google AdWords?
Google AdWords jedna je od najvećih mrežnih platformi za oglašavanje koja pomaže tvrtkama da dosegnu klijente diljem svijeta i razviju svoje poslovanje. Putem ove mreže plaćanja po kliku, oglašivači plaćaju Google-u da cilja korisnike na temelju pretraživanja ključnih riječi, zemlje i vrste uređaja i isporučuje svoje oglase korisnicima koji su zainteresirani za njihove proizvode ili usluge.


Kako se Google AdWords naplaćuje?
Iznos koji Google AdWords naplaćuje oglašivačima ovisi o tome što oglašavaju.

Budući da je Google AdWords oglašivački program s plaćanjem po kliku, vaši se oglasi prikazuju besplatno i naplaćuje vam se samo kada netko klikne na vaš oglas na stranici Google rezultata pretraživanja. Također, AdWords sustav je dražba uživo, stoga se cijene klikova određuju količinom konkurencije i koliko su spremni platiti za klik.

Kada se pravilno izvede, Google AdWords može privući visokokvalitetan promet na web mjesto po cijenama koje su mnogo konkurentnije u usporedbi s drugim oblicima oglašavanja.

Međutim, kada ne znate kako stručno upravljati procesom, troškovi mogu brzo rasti dok potencijalno privlačite promet niske kvalitete. Ključ za vođenje uspješne AdWords kampanje je razumijevanje faktora koji utiču na to koliko vas svaki klik košta.

  • Natjecanje ključnih riječi
  • Najveća ponuda i pozicija ponude
  • Vaši prosječni mjesečni proračuni
  • Stope klikanja
  • Ocjena kvalitete vaših ključnih riječi
  • Ako ciljate ključne riječi velike količine s puno mjesečnih pretraživanja, mogli biste platiti pozamašan iznos za taj promet, koji može biti između nekoliko centi i više od deset eura za svaki klik.

Kako biste upravljali svojim AdWords troškovima, postavite dnevni proračun na razini kampanje. Slobodni ste unijeti izmjene u ovo kada želite. U idealnom slučaju, oglašivači početnici trebali bi početi s malim proračunom. Na temelju uvida i kvalitete potencijalnih klijenata možete odlučiti želite li povećati proračun ili zaustaviti kampanju.

Djeluju li Google oglasi doista?
Google Ads može funkcionirati za sve vrste poduzeća – velika i mala. To je cjenovno pristupačan oblik oglašavanja koji može ciljati kvalificirane potencijalne kupce na tržištu ako se njime pravilno upravlja.

Ključ kako bi Google Ads radio za vas je razumijevanje detalja plaćenog pretraživanja, strategija licitiranja, istraživanja ključnih riječi, strukture računa itd.
Mapirajte koliko možete potrošiti na svaku kampanju, postavite dnevni proračun u skladu s tim i pratite potrošnju
Istražite ključne riječi i licitirajte za frazu i točne ključne riječi uz više ponude kako biste dobili relevantnije klikove
Prilikom izrade oglasa provjerite jesu li relevantni i dovoljno primamljivi da gledatelj klikne
Optimizirajte svoje odredišne ​​stranice pokretanjem A/B testova kako biste isprobali varijacije stranice
Isprobajte remarketing kako biste ojačali svoju marku


Ako se još uvijek pitate vrijedi li Google AdWords novca, najbolje je početi s malim, prilagoditi se na temelju rezultata i udvostručiti ako vaše kampanje generiraju pristupačnu i profitabilnu prodaju.